محفل خیامخوانی با استقبال شعردوستان و شاعران در مجموعه تاریخی گنبد سبز (باغ هنر) شهر قم، همزمان با روز بزرگداشت خیام برگزار شد.
به گزارش روابطعمومی ادارهکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان قم؛ محفل خیامخوانی با استقبال شعردوستان و شاعران عصر یکشنبه ۲۸ اردیبهشت 1404 در مجموعه تاریخی گنبد سبز (باغ هنر) شهر قم، همزمان با روز بزرگداشت خیام برگزار شد.
این محفل با حضور شهربانو طوسی و اعظم سعادتمند و دیگر شاعران نامدار شعر استان قم برگزار شد و شهربانو طوسی به تحلیل و بررسی اشعار خیام پرداخت و تعدادی از شاعران استان قم نیز به شعرخوانی پرداختند.
این برنامه توسط حوزه هنری استان قم با همکاری ادارهکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان قم برگزار شد.
مجموعه تاریخی «مقابر گنبد سبز» (باغ هنر) شهر قم، بنا بر اعلام تاریخشناسان مدفن سه تَن از بزرگان اشعری و احیاءکنندگان قم در دوره اسلامی و مربوط به قرن هشتم هجری قمری است. این مجموعه تاریخی، در بلوار شهید روحانی، جنب گلزار شهدای علیابنجعفر(ع) قرار دارد و در ۱۵ دی سال ۱۳۱۰ هجری خورشیدی با شماره ۱۲۹ در فهرست آثار ملی ایران ثبت شده است.
مقابر گنبد سبز که به «گنبدهای دروازه کاشان» نیز معروف هستند، از جمله ساختمانهایی به شمار میروند که به دلیل اصول معماری انجامشده در آن، از ارزش و اهمیت ویژهای در بین باستانشناسان و کارشناسان معماری برخوردار هستند و از اماکن تاریخی و گردشگری استان قم به شمار میروند.
همچنین مقابر گنبد سبز از جمله بناهای معروف به برجهای آرامگاهی در معماری ايران و يادمانهايی از دوران حکومت محلی و شيعی مذهب آلصفی در قم است که محل دفن امرا و حکام اين خاندان به حساب میآيد. اين مقابر دارای بدنه چندضلعی، گنبد رک دوپوش است و در نمای داخلی بنا تزيينات زيبا و بینظير گچبری و مقرنسکاری ديده میشود، از نظر تکنيک ساخت و اجرا نيز با بنای گنبد سلطانيه (استان زنجان) قابل مقايسه است.
۲۸ اردیبهشت با عنوان روز بزرگداشت حکیم عمر خیام نیشابوری (غیاثالدین ابوالفتح عُمَر ابن ابراهیم خیام نیشابوری)، فیلسوف، ریاضیدان، ستارهشناس و رباعیسرای مشهور ایرانی نامگذاری شده است؛ اگر چه جایگاه علمی خیام برتر از جایگاه ادبی اوست و لقبش «حجّه الحق» بوده است؛ اما آوازه او مدیون رباعیاتش است که شهرت جهانی دارد.
از جمله مهمترین اقدامهای حکیم عمر خیام تصحیح تقویم و درست کردن تقویم جلالی، ساخت رصدخانه ملکشاهی، اثبات فرمولهای گوناگون ریاضی، نوشتن کتابهای مختلف ریاضی و فیزیک و همین طور سراییدن رباعیات زیبا بوده است.
خیام در ۲۸ اردیبهشت ۴۲۷ هجری خورشیدی در نیشابور به دنیا آمد و در ۱۲ آذر ۵۱۰ هجری خورشیدی در همین شهر درگذشت. آرامگاه این اندیشمند ایرانی در شهر نیشابور (استان خراسان رضوی) قرار دارد.
همچنین هفته میراثفرهنگی هر سال از ۲۸ اردیبهشت تا ۳ خرداد به منظور پاسداشت آثار تاریخی و فرهنگی ایران برگزار میشود.
2/