رییس جامعه مدرسین حوزه علمیه قم، توسعه حرم مطهر امامزاده موسی مبرقع(ع) را اقدامی درست و تأثیرگذار برشمرد و گفت: گسترش بقاع متبرکه در نقاط گوناگون کشور، همواره زمینهساز شکلگیری پایگاههای فرهنگی، اجتماعی و حتی اقتصادی شده است.
به گزارش روابطعمومی ادارهکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان قم؛ به نقل از خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا)، آیتالله سیدهاشم حسینی بوشهری روز دوشنبه 5 خرداد 1404 در آیین غبارروبی حرم مطهر امامزاده موسی مبرقع(ع)، توسعه این آستان مقدس را اقدامی درست و تأثیرگذار دانست و گفت: گسترش بقاع متبرکه در نقاط مختلف کشور، همواره زمینهساز شکلگیری پایگاههای فرهنگی، اجتماعی و حتی اقتصادی شده است.
رییس جامعه مدرسین حوزه علمیه قم اظهار کرد: تصمیم مسئولان برای توسعه این حرم مطهر در قم اقدامی ارزشمند و آیندهساز است که میتواند ظرفیتهای فرهنگی و اجتماعی جدیدی برای شهر قم ایجاد کند.
آیتالله بوشهری ادامه داد: تجربه نشان داده است که توسعه بقاع متبرکه، افزون بر ارتقای سطح زیارت و معنویت در جامعه، در رونق اقتصادی مناطق نیز نقش بسزایی داشته است و باعث پویایی گردشگری مذهبی میشود.
او با بیان این که امامزاده موسی مبرقع(ع) از شخصیتهای تأثیرگذار در تاریخ قم و تشیع است، افزود: حضور ایشان در قم سبب تقویت جریانهای علمی، فرهنگی و دینی شد و همین موضوع جایگاه تاریخی این شهر را بیش از پیش تثبیت کرد.
عضو مجلس خبرگان رهبری خاطرنشان کرد: این شخصیت برجسته در سن ۴۲ سالگی وارد قم شد و تا پایان عمر، یعنی ۸۲ سالگی، در این شهر زندگی کرد و تأثیر ژرفی بر فضای دینی و فرهنگی منطقه بر جای گذاشت.
آیتالله بوشهری با اشاره به جایگاه ویژه این امامزاده در میان مردم قم بیان کرد: در مقطعی، به دلیل برخی رفتارها، ایشان ناچار به مهاجرت به کاشان شد؛ ولی بعد از مدتی، بزرگان قم با احترام و تکریم، ایشان را به این شهر بازگرداندند.
او با اشاره به ویژگیهای شخصیتی حضرت موسی مبرقع(ع) اضافه کرد: لقب «مبرقع» به دلیل پوشاندن صورت نورانی ایشان با برقع بوده و این عنوان، تا امروز در تاریخ برجسته مانده است.
استاد برجسته حوزه علمیه قم با ابراز امیدواری نسبت به توسعه زیرساختهای زیارتی قم گفت: اگر فرودگاه بینالمللی این شهر نیز به بهرهبرداری برسد، میتواند زمینه سفر زائران از سراسر کشور و دنیا را به استان قم فراهم و نقش این شهر را به عنوان مبدأ و مقصد سفرهای زیارتی تقویت کند.

رئیس شورای اسلامی شهر قم
سفر رهبر معظم انقلاب سرآغاز طرح جامع حرم مطهر حضرت موسی مبرقع(ع) بود
رئیس شورای اسلامی شهر قم نیز در این مراسم گفت: سال 1389 و به برکت سفر رهبر معظم انقلاب به قم، طرح جامع توسعه حرم مطهر امامزاده موسی مبرقع(ع) شروع شد.
به گزارش روابط عمومی اداره کل اوقاف و امور خیریه استان قم، روحالله امراللهی اظهار کرد: این مراسم دو معنا دارد، نخست این که وظیفه تکریم و تعظیم شعائر دینی را متبادر میکند که باید انجام شود؛ معنای دوم، تجدید بیعت با امامت و ولایت است.
او افزود: به مناسبت سالروز شهادت امام جواد(ع)، مراسم غبارروبی حرم مطهر امامزاده موسی مبرقع(ع) تدارک دیده شد تا هر دو وظیفه را به بهترین نحو انجام دهیم.
عضو هیأت امنای آستان مقدس امامزاده موسی مبرقع(ع) با بیان این که سادات برقعی، رضوی، نقوی و برخی دیگر از خانوادههای سادات در ایران و کشورهایی مانند هند و پاکستان، از نسل ایشان به شمار میروند، گفت: بسیاری از امامزادگان(ع) مشهور در شهرهای مختلف کشورمان هم جزو نوادگان حضرت موسی مبرقع(ع) هستند.
او ادامه داد: با این حال شبستان موجود در شأن ایشان و زائران این آستان مقدس نیست؛ سال 1389 و به برکت سفر رهبر معظم انقلاب به قم، طراحی و اجرای طرح جامع توسعه حرم مطهر حضرت موسی مبرقع(ع) شروع شد.
امراللهی با بیان این که شبستانی بزرگ برای این مجموعه طراحی شده است، گفت: در حال حاضر فضای محدودی وجود دارد که با حضور زائرانی از 60 کشور جهان، به هیچ وجه جوابگو نیست؛ در عین حال موقوفات چندانی برای این حرم مطهر ثبت نشده و آن چه هست، دارای نیتهای خاص است؛ بنابراین از خیران و واقفان محترم میخواهیم در این زمینه پیشگام شوند.
امامزاده موسی مُبَرْقَع(ع) فرزند بلافصل امام جواد(ع) -نهمین امام شیعیان- یکی از امامزادگان واجبالتعظیم مشهور استان قم است. حرم مطهر حضرت موسی مبرقع(ع) در شهر قم، خیابان آیتالله طالقانی (آذر) قرار دارد و پس از بارگاه ملکوتی حضرت فاطمه معصومه(س) و مسجد مقدس جمکران، بقعه امامزاده موسی مبرقع(ع) شاخصترین مکان زیارتی قم است.
پیشینه مجموعه بناهای چهلاختران به قرن ۹ هجری قمری باز میگردد و با شماره ۹۶۵ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. مقابر امام زادگان چهلاختران، قطب چهارم زیارتی کشور به شمار میرود.
حضرت موسی مبرقع(ع) در سال ۲۱۴ هجری قمری در مدینه (یثرب) به دنیا آمد و در ۲۲ ربیعالثانی سال ۲۹۶ هجری قمری در قم وفات یافت. آن حضرت(ع) از جمله محدثان بزرگ تاریخ تشیع به شمار میآید و از قول ایشان روایتهای متعددی در کتابهای حدیثی وجود دارد. ایشان را به خاطر پوشاندن چهرهاش با نقاب، مبرقع مینامیدهاند؛ سادات برقعی، رضوی، نقوی و برخی دیگر از خانوادههای سادات از نسل حضرت موسی مبرقع(ع) به شمار میروند.
در استان قم 444 امامزاده واجبالتعظيم مدفون هستند.
2/