معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری قم از مرمت سالانه کاروانسرای دیرگچین در این استان خبر داد.
به گزارش اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری قم، عمار کاوسی در در بازدید مدیران نهادهای مختلف از جمله اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، محیط زیست، منابع طبیعی و آبخیزداری و سازمان جهادکشاورزی، با اشاره به اینکه مرمت این آثار از سال 80 شروع شده است، گفت: بر اساس تخصیص اعتبارات سالانه مرمت انجام می شود.
وی افزود: در این مکان مرمت های مختلف از جمله سبک سازی پشت بام ها، کف فرش شدن اتاق ها، مرمت حصارها، بازسازی ناودان های سنگی صورت گرفته است.
وی با اشاره به اینکه کاروانسرای دیرگچین در دوران ساسانی دژ بوده است گفت: این مکان کاربری دو منظوره داشته است که کاورانیان در آن استراحت می کردند و نظامیان تامین امنیت می کردند که در دوره اسلامی به کاروانسرا تبدیل شد
کاوسی، افزود: کاروانسراهای ایران به سه گروه کوهستانی، فلات مرکزی و سواحل خلیج فارس تقسیم می شوند که کاروانسراهای فلات مرکزی شامل شش گروه از جمله چهار ایوانی، هشت ضلعی، مدور با تالار ستون دار و طرح های های متفرقه است.
وی بیان داشت: کاروانسرای دیرگچین از نوع چهار ایوانی است که اصول معماری آن به صورتی است که بعد از ورودی دو طبقه برای نگهبانان و فضایی برای کارونسراها از جمله دو تا اتاق در آستانه درب ورودی در نظر گرفته می شد.
معاون میراث فرهنگی قم، با اشاره به بخش های دیگر این کاروانسرا گفت: در پیرامون حیاط یا میانسراها، حجره ها قرار دارند که در پشت حجره ها شترخانه ها ساخته شده اند که ورودی به شترخانه ها عموما از گوشه ها صورت می گرفت.
وی بیان داشت: فضای میانی به شاه نشینان اختصاص داده می شد و این پلان چهار ایوانی پلان متداول اسلامی است هرچند که ریشه اشکانی دارد و از این زمان شروع شده و به دوره ساسانی و صفوی می رسد.
وی با اشاره به نامگذاری کاروانسرای دیرگچین به نام مادر کاروانسراهای ایران مشهور است گفت: این کاروانسرا بخاطر وسعت و فضای خدماتی آن شهرت یافته است.
وی افزود: وجود مسجد در ضلع جنوب شرقی این کاروانسرا از ویژگی های این مکان تاریخی است که بنظر می رسد در دوره ساسانی آتشکده بوده است که در دوره اسلامی به مسجد تبدیل شده است.
کاوسی، افزود: همچنین وجود یک آب انبار در خارج کاروانسرا، یک حیاط خلوت برای مهمان های ویژه در داخل کاروانسرا، آسیاب در شمال غربی، سرویس بهداشتی و حمام با تمام اجزا که در جایی دیده نشده است در جنوب غربی احداث شده است که از جمله ویژگی هایی این کاروانسرای قدیمی است.
وی بیان داشت: در بیرون این کاروانسرا یک خاکریز وجود دارد که برای جلوگیری از وزش طوفان های شن و سیلاب ها احداث شده بود.
Source: 1