«صندوق توسعه صنایعدستی و فرش دستباف و احیاء و بهرهبرداری از اماکن تاریخی و فرهنگی» در تازهترین فراخوان خود، کاروانسرای تاریخی دیرِ گچین در استان قم را با هدف احیاء، مرمت و بهرهبرداری به سرمایهگذاران واجد شرایط واگذار میکند.
به گزارش روابطعمومی ادارهکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان قم؛ «صندوق توسعه صنایعدستی و فرش دستباف و احیاء و بهرهبرداری از اماکن تاریخی و فرهنگی» وابسته به وزارت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی در تازهترین فراخوان خود، کاروانسرای تاریخی دیرِ گچین در استان قم را با هدف احیاء، مرمت و بهرهبرداری به سرمایهگذاران واجد شرایط واگذار میکند.
این مزایده در چارچوب «طرح واگذاری حق بهرهبرداری مدت معین از بناهای تاریخی» و در راستای تحقق سیاستهای کلان کشور در زمینه مشارکت بخش خصوصی در حفظ و بهرهبرداری از میراث فرهنگی برگزار میشود.
بر اساس اعلام صندوق توسعه و احیاء، کاربری پیشنهادی برای این کاروانسرا «پذیرایی ـ اقامتی» است و مدت واگذاری نیز ۲۰ سال در نظر گرفته شده است. متقاضیان میتوانند برای دریافت اطلاعات بیشتر و شرکت در مزایده تا تاریخ مشخصشده در آگهی رسمی منتشر شده در سامانه تدارکات الکترونیکی دولت (ستاد) به نشانی اینترنتی https://setadiran.ir اقدام کنند.
متقاضیان برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانند به فراخوان این مزایده در تارنمای (سایت) «صندوق توسعه صنایعدستی و فرش دستباف و احیاء و بهرهبرداری از اماکن تاریخی و فرهنگی» به نشانی اینترنتی https://chre.ir/%D9%81%D8%B1%D8%A7%D8%AE%D9%88%D8%A7%D9%86-%D8%B9%D9%85%D9%88%D9%85%DB%8C-%D8%B5%D9%86%D8%AF%D9%88%D9%82/ مراجعه کنند.
در این فراخوان، فرآیند مزایده عمومی واگذاری ۴۱ بنای تاریخی در ۱۶ استان کشور، از جمله کاروانسرای دیر گچین استان قم، با هدف جذب سرمایهگذار برای مرمت، احیاء و بهرهبرداری از مجموعهای متنوع از خانهها، کاروانسراها، حمامها، باغها و بناهای شاخص تاریخی ذکر شده است.
همچنین خبر آن در خبرگزاری میراثآریا با عنوان «مهلت شرکت در مزایده احیای ۴۱ بنای تاریخی تمدید شد» منتشر شده است.
کاروانسرای دیر گچین
«دِیرِ گچین» کاروانسرایی است که بر سر راه جاده تاریخی ری به قم قرار دارد. این کاروانسرا یکی از بزرگترین کاروانسراهای کشور است و ویژگیهای منحصر به فرد این اثر باعث شده است، آن را «مادر کاروانسراهای ایران» بنامند. دیر گچین در بخش مرکزی شهرستان قم، ۸۰ کیلومتری شمال شرقی شهر قم (کیلومتر 68 آزادراه قم ـ گرمسار) و ۳۵ کیلومتری جنوب غربی ورامین (استان تهران) واقع شده است.
این بنا را به خاطر داشتنِ گنبدی از جنس گچ و مَلات گچ که در ساخت آن به کار رفته است، دیر گچین نامیدهاند؛ اما اکنون چنین گنبدی در بنا وجود ندارد. بنای کاروانسرا مربوط به دوره ساسانی است و آن را در دوران سلجوقیان، صفویان و قاجاریان مرمت و بازسازی کردهاند. شکل کنونی آن متعلق به دوران صفویه است.
این کاروانسرا با بیش از 2هزار سال قدمت، یکم مهر سال ۱۳۸۲ هجری خورشیدی با شماره ثبت ۱۰۴۰۸ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
۲۶ شهریور سال 1402 در چهل و پنجمین نشست کمیته میراثجهانی یونسکو که در ریاض (پایتخت عربستان سعودی) ترتیب یافته بود، پرونده «کاروانسرای ایرانی» به عنوان بیستوهفتمین اثر تاریخی و طبیعی ایران ثبت جهانی شد. در این پرونده، ۵۴ کاروانسرای ایران از جمله کاروانسرای «دیر گچین» استان قم ثبت شدند.
تاکنون 29 اثر ایرانی به ثبت جهانی رسیده است که محوطههای پیش از تاریخ دره خرمآباد (استان لرستان)، میدان نقشجهان اصفهان، تختجمشید (استان فارس)، شهر سوخته سیستان و منطقه اورامانات کردستان از جمله این مناطق است.
استان قم دارای سه شهرستان قم، جعفرآباد و کَهَک و هفت شهر قم، قَنوات، سَلَفچِگان، دستجِرد، جعفریه، قاهان و کهک و هفت بخش، ۱۳ دهستان و ۲۵۳ روستا است.
2/