در راستای رسیدگی به مسائل و دغدغههای مرتبط با بناهای تاریخی و بافتهای ارزشمند شهری، جلسهای با حضور سرپرست ادارهکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان قم؛ با جمعی از کسبه و مالکانِ املاک واقع در حریم بازار تاریخی، میدان کهنه و سرای ملاحسین در این ادارهکل برگزار شد.
به گزارش روابطعمومی ادارهکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان قم؛ در راستای رسیدگی به مسائل و دغدغههای مرتبط با بناهای تاریخی و بافتهای ارزشمند شهری، روز شنبه 28 تیر 1404 جلسهای با حضور حجتالاسلاموالمسلمین عباسعلی باباگلزاده؛ با جمعی از کسبه و مالکانِ املاک واقع در حریم بازار تاریخی، میدان کهنه و سرای ملاحسین در این ادارهکل برگزار شد.
در این جلسه که با حضور کارشناسان حوزه میراثفرهنگی این ادارهکل همراه بود، مهمترین موضوعات از جمله بررسی مشکلات موجود در محدوده یادشده، ارائه گزارش اقدامهای صورتگرفته در زمینه حفاظت و مرمت و بررسی آخرین وضعیت مرمتی این بناهای تاریخی مطرح و بررسی شد.
سرپرست ادارهکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان قم در این جلسه، ضمن تأکید بر اهمیت مشارکت مردمی در صیانت از میراثتاریخی شهر قم گفت: بازار و میدان کهنه و سرای ملاحسین، بخشی از هویت تاریخی قم هستند و برنامههایی برای احیای این محدوده با همکاری مردم و دستگاههای اجرایی مرتبط در دست انجام است.
حجتالاسلاموالمسلمین عباسعلی باباگلزاده خاطرنشان کرد: اقدامات مرمتی صورتگرفته در سرای ملاحسین که وضعیت بسیار ناهنجار آن جا در گذشته را سامان داد، نباید با سهلانگاری مالکان و کسبه بیاثر شود.
پیشینه سرای ملاحسین به دوره قاجار میرسد و در ۹ فروردین سال ۱۳۸۸ هجری خورشیدی با شماره ۲۷۸۰۲ در فهرست آثار ملی کشورمان به ثبت رسیده است و در محله پامنار، خیابان آیتالله طالقانی (آذر)، کوچه شماره ۷۳ قرار دارد.
بازار کهنه نیز با عمر بیش از ۶۰۰ سال، قدمت آن به دوران صفویه و قاجاریه باز میگردد که کارگاههای صنایعدستی از جمله سَرّاجی (زینسازی)، خَراطی (چوبتراشی)، نجاری، کاشیکاری، آهنگری، آبکاری و سفیدکاری مِس، رنگرزی سنتی، گیوهدوزی، منبتکاری و… را در خود جای داده است.
این بازار در سال ۱۳۷۶ هجری خورشیدی با شماره ۱۹۳۷ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید و در محله پامنار، خیابان آیتالله طالقانی (آذر)، کوچه شماره ۷۳، جنب میدان کهنه قرار دارد. یک ورودی آن در تقاطع بلوار عمار یاسر و خیابان آیتالله طالقانی و ورودی دیگر آن از کوچه ۷۳ خیابان آیتالله طالقانی است. همچنین منار مسجد میدان کهنه با قدمت دوران سلجوقی و قاجار در سال ۱۳۸۰ هجری خورشیدی با شماره ۴۴۱۹ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
2/