سرپرست معاونت اجتماعی، فرهنگی و زیارت استانداری قم گفت: کاروانسرای دیر گچین یکی از سندهای گرانسنگی است که بزرگی ملت ایران را امضاء میکند و به این افتخار میبالیم.
بهگزارش میراثآریا بهنقل از روابطعمومی ادارهکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان قم؛ حجتالاسلام سید اسماعیل حسینی مقدم در نشست تخصصی «مدیریت بحران و تابآوری بناهای تاریخی با تأکید بر کاروانسراهای ثبت جهانی» در کاروانسرای دِیرِ گَچین قم، با اشاره به حفاظت از مواریث تاریخی گفت: به همان اندازهای که میراث ما گرانبهاست، حفاظت از مواریث تاریخیمان نیز گرانبهاست و بسیار خرسند هستیم که این جلسه در یک روز جهانی آن هم همراه با ثبت این اثر به عنوان یک میراث گرانبهای جهانی بسیار با اهمیت است.
سرپرست معاونت اجتماعی، فرهنگی و زیارت استانداری قم افزود: ما ملتی بزرگ و بزرگزادهایم، اگر از اول تا آخر کشور آمریکا را شخم بزنیم، یک مورد مثل کاروانسرای دیر گچین پیدا نمیکنید، آنها با این همه ادعایی که دارند، یک اثر میراثی ندارند؛ چنان چه همین کاروانسرای دیر گچین بیش از 2400 سال از ساخت آن میگذرد.
او با اشاره به قدمت بسیار زیاد آثار گوناگون میراثفرهنگی ایران گفت: ملت ایران، ملتی بزرگ است؛ چنان چه میبینید، آجری که 2 هزار سال به عنوان یک اثر صنعتیهنری پیشرفته که با زندگی مردم زندگی کرده، سختی، تلخی و شیرینی، جنگ، زلزله و همه حادثه را تجربه کرده است و امروز همچون یک کوه، یک صخره محکم و یک دژ مقاوم دارد، به عنوان اثر جهانی میراث گواهی میدهد.
او گفت: به خودمان افتخار میکنیم که به برکت اسلام و بعد به برکت نظام مقدس جمهوری اسلامی؛ آن دیرینه و پیشینه درخشان؛ همه در خدمت ارزشهای متعالی انسانی، اسلامی، معرفتی و معنوی قرار گرفته، لذا اسلام و سپس جمهوری اسلامی ما را کامل کرده است.
حسینی افزود: امروز به جایی رسیدیم که دنیا را متحیر کردهایم، هر چند این جلسه میراثی و فرهنگی است؛ ولی سیاسی هم بوده و امروز با افتخار این ملت بزرگ و بزرگزاده به برکت نظام مقدس جمهوری اسلامی، بازوی استکبار و مچ استکبار جهانی را در یک زورآزمایی نفسگیری که با همه عده و عدهاش به میدان آمدهاند، خوابانده است.
او گفت: ما ملت بزرگی هستیم؛ به ایرانی بودن، به مسلمان بودن، به شیعه بودن، به خادم اهلبیت(ع) بودن، به نظام اسلامیمان، به ولی امرمان، به اماممان، به شهیدانمان و به سربازانمان در همه عرصهها افتخار میکنیم و انشاءالله این پرچم با افتخار به دست با کفایت رهبر معظم انقلاب تقدیم قطب عالم امکان حضرت بقیهالله الاعظم(عج) بشود.
سرپرست معاونت اجتماعی، فرهنگی و زیارت استانداری قم همچنین با اشاره به عملیلت غرورآفرین وعده صادق در روز ۲۶ فروردین سال جاری، آن روز را یومالله خواند و ملت ایران را ملتی بزرگ دانست.
او در این زمینه خاطرنشان کرد: امروز این ملت بزرگ و بزرگزاده به برکت نظام جمهوری اسلامی و تربیت فرزندانی از نسل سردار قاسم سلیمانی توانست در یک زورآزمایی موازنه استکبار را بر هم بزند.
این برنامه با حضور علیرضا جلالزایی مدیر پایگاه میراث جهانی کاروانسراهای ایران، اکبر حاجیابراهیمزرگر پیشکسوت میراثفرهنگی و استاد دانشگاه، علیرضا ارجمندی مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان قم و معاونان و کارشناسان این ادارهکل، تعدادی از مسئولان استان و فعالان حوزه میراثفرهنگی برگزار شد.
۱۸ آوریل (۳۰ فروردین) از سوی شورای بینالمللی بناها و محوطههای تاریخی (ایکوموس) به عنوان «روز جهانی بناها و محوطه های تاریخی» نامیده شده است.
۲۶ شهریور 1402 هجری خورشیدی در چهل و پنجمین نشست کمیته میراث جهانی یونسکو که در ریاض (پایتخت عربستان سعودی) ترتیب یافته بود، پرونده «کاروانسرای ایرانی» به عنوان بیست و هفتمین اثر تاریخی و طبیعی ایران ثبت جهانی شد. در این پرونده ۵۴ کاروانسرای ایران از جمله کاروانسرای دیر گچین استان قم ثبت شدهاند.
کارونسرای دیر گچین استان قم با بیش از 2 هزار سال قدمت که «مادر کاروانسراهای ایران» نامیده میشود، یکم مهر ۱۳۸۲ هجری خورشیدی با شماره ثبت ۱۰۴۰۸ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. این کاروانسرا در بخش مرکزی شهرستان قم در کیلومتر 68 آزادراه قم ـ گرمسار واقع شده است.
ادارهکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان قم در بلوار ۱۵ خرداد، کوچه ۷.۱ قرار دارد. نشانی کانال آن در پیامرسانان ایتا https://eitaa.com/mirase_karime و نشانی اینترنتی این ادارهکل https://qom.mcth.ir و تلفن تماس آن ۳۷۶۰۳۴۲۶ با پیششماره ۰۲۵ است.
نشانی اینترنتی خبرگزاری میراث آریا (استان قم) https://www.chtn.ir/service/provinces/qom است.
۲/