قلعه خورآباد
در ۱۸ کیلومتری جنوب شرقی قم و در فاصله ۳ کیلومتری غرب جاده اصلی قم- کاشان این قلعه(فرعی بطرف بخش کهک) قرار دارد.این قلعه در دوره ساسانیان بنا شده بر فراز صخرهای طبیعی واقع شده و کاملاً مشرف بر دشت و محیط اطراف خود میباشد. در سه جانب شمال شرق، شمال غرب و شرق قلعه، آثار سه برج دیده میشود که چنان تاحدودی سالم باقی ماندهاند.مصالح بکار رفته در ساخت قلعه خورآباد سنگ لاشه، خشت، گچ و ساروج میباشد. برج ها از داخل با خشت ساخته شده و نمای بیرونی آن ها از سنگ های لاشه می باشد. اندازه خشت های به کار رفته در برج پایین صخره ۱۲*۴۰*۴۰ سانتی متر می باشد. در اطراف قلعه مقداری زیادی سفال بدون لعاب مربوط به دوره ساسانی قابل مشاهده است. این اثر در تاریخ ۲۵ اسفند ۱۳۷۹ با شمارهٔ ثبت ۳۴۹۲ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
تپه صرم
تپه صرم یکی از مهمترین محوطههای عصر آهن منطقة فلات مرکزی است. این تپه در ۱۶ کیلومتری جنوب شرقی قم در بخش کهک قرار دارد. گورستان عصر آهن صرم از بزرگترین گورستانهای شمال مرکزی ایران است. اشیاء فلزی از جمله یافتههای مهمی هستند که از این گورستان به دست آمده است. در این پژوهش تمام اشیاء فلزی گورهای گورستان صرم که تا کنون معرفی نشدهاند مورد مطالعه قرار گرفته است. نگارندگان در پژوهش پیش رو تلاش دارند تا از طریق معرفی، گونهشناسی و طبقهبندی اشیای فلزی گورهای صرم آنها را مطالعه نمایند. اشیاء فلزی این گورستان به دو گروه جنگافزارها و زیورآلات تقسیم میشوند. جنس بیشتر این اشیاء فلزی از مفرغ بوده و درصد کمتری نیز از جنس آهن هستند. روش بکار رفته در این پژوهش توصیفی-تحلیلی است. پس از معرفی، توصیف و طبقهبندی اشیاء فلزی، به مطالعه نوع، جنس، و فراوانی آنها در گورها پرداخته شد و سپس با استفاده از مطالعات کتابخانهای، این اشیاء با نمونههای مشابه در فلات مرکزی مقایسه شدهاند. این پژوهش نشان میدهد اشیاء فلزی این گورستان از نظر جنس، فرم و تکنیک ساخت با اشیاء فلزی سیلک A، سیلک B، قیطریه و خوروین در عصر آهن جدید منطقة فلات مرکزی قابل مقایسهاند.
آب انبار ورجان
آبانبار وِرجان مربوط به دوره قاجار با شماره ثبت ۲۸۸۱۵ در سال ۱۳۸۸ هجری خورشیدی جزو آثار ملی به ثبت رسیده است..
این آبانبار در استان قم، شهرستان کهک، بخش مرکزی، روستای ورجان قرار گرفته است. فضاهای تشکیلدهنده بنای مذکور شامل سردر ورودی، راچینه، پاشیر، مخزن، بادگیر چهارطرفه و عمارت کوچکی بر روی مخزن است.
برج های ورجان
قلعه قدیمی ورجان در کنار قبرستان این روستا همین دو برج باقی مانده است. تا یکی دو دهه پیش قلعه باستانی این روستا برجا بود.
امام زاده ابراهیم سیرو
این امامزاده در4 کیلومترى شمال غربی شهر کهک، در قلب روستاى سیرو واقع شده و به شاهزاده ابراهیم مشهور است.
بناى قبلى این بقعه از دورة صفوى بود و داراى گنبدى به بلندى هفت متر، هرمى برجى و آراسته به کاشى فیروزهاى بود و درگاه ورودى آن از سوى غرب به ایوانى باز مىشد که برابر آن رواقى بود و از آن رواق، درى به مسجد جنب مزار گشوده مىشد. بالاى درگاه مسجد، سنگ نوشتهاى کوچک مشتمل بر نام بانى و تاریخ بنا قرار داشت. نماى داخلى بنا چهار ضلعى متساوى با جدار سفیدکارى، فاقد تزیینات، به دهانه چهار و ارتفاع 50/1 سانتىمتر بود که در ارتفاع 5/2 مترى، با افزودن چهار نیم طاقى در گوشههاى چهارگانه بقعه، صورت آن را به فلکهاى تبدیل کرده و پاطاق پوشش عرقچینى آن را بالا آورده بودند.
عصاری کهک
عصارخانه کهک یکی از قدیمیترین عصارخانه های ایران در شهرستان کهک استان قم ساخته شده است. به طور کلی عصارخانه به مکانی گفته میشود که محل گرفتن شیره انگور، تهیه روغن از دانههای روغنی مانند کنجد، بادام، سیاه دانه و… بوده است. بخشی از عصارخانه به تهیه حلوا اختصاص پیدا کرده است. به همین جهت این بنا جزو میراث صنعتی ایران زمین به شمار میآید. و جزء ارزشمندترین آثار حیات اجتماعی در دوران گذشته است. عصارخانه کهک قم از جاهای دیدنی کهک با شماره ثبت ۹۱۵۰ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران در سال ۸۲ به ثبت رسیده است.
حلوایی کهک
حلوایی و عصاری یکی از گنجینه های معماری سنتی ایرانی است رو به نابودی و فراموشی است. عصارخانه و حلوایی کهک از بناهای صنعتی مربوط به دوران صفویه است این بنا در محله چال حمام قرار دارد که از محله های تاریخی شهر کهک است. و خانه تاریخی ملاصدرا، عصارخانه کهک، مسجد جامع وبخشی از بازار و میدان کهنه در آن قرار دارد.
اقامتگاه ملاصدرا
فیلسوف بزرگ قرن 11 هجری قمری بعد از آنکه از دست آزار و اذیت های متعصبان شهر شیراز به تنگ می آید به شهر کهک رفته و در آنجا به مدت 15 سال زندگی می کند. در حال حاضر خانه این حکیم بزرگ به یک مکان گردشگری تبدیل شده است. این ساختمان که قدمت آن به دوران صفویه می رسد در میان باغی بزرگ بنا شده است. سقف بلند و گنبدی شکل آن از ویژگی های بارز این بنا می باشد.
زینب خاتون
امامزاده زینب خاتون(س) از نوادگان امام موسی کاظم(ع) است و بقعه این امامزاده در شهر کهک در 35کیلومتری قم قرار دارد.
امامزاده زینب خاتون معروف به معصومه خاتون و سیّدهای جلیل القدر و عظیم الشان بود.
پدر بزرگوارش سیّد محسن ابوطالب از مدینه به شیراز مهاجرت کرد، پس از وفات او به سال 330 هـ.ق دختر گرانقدرش به قم مهاجرت کرد و با یکی از سادات حسینی که معروف به سیّد هاشم است ازدواج نمود و در منطقه کهک سکنی گزید.
مسجد جامع کهک
ساخته شده است دوره صفوی در کهک مسجد جامع
این اثردرشهرستان کهک محله چاله حمام ساخته شده و این اثر در تاریخ ۱۱ دی ۱۳۸۰ با شمارهٔ ثبت ۴۶۳۲ بهعنوان یکی ازآثارملی به ثبت رسیده است.
خانه حکیم باشی کهک
ملاصدرا پس از ترک اصفهان به قم رفت و در قریه کهک واقع در دامنه کوه درچهارفرسنگی قم به تهذیب نفس و ریاضت مشغول شد و در خانهای مشغول به زندگی شد که امروز میتواند محلی برای جذب گردشگرانی باشد که به قم سفر میکنند.
خانه عربشاهی
خانه عربشاهی مربوط به اواخر دوره قاجار است. مصالح به کار رفته در بنا آجر و خشت بوده و برای زیرسازیها از سنگ استفاده شده است. نماهای داخلی و خارجی نیز با کاهگل و سیمگل است. نمای اصلی بنا کاملاً قرینه و دارای یک ایوان مرکزی است. این اثر در حال حاضر متروکه بوده ولی میتواند به عنوان مهمانسرا کاربری مناسبی داشته باشد.
آب انبار کهک
آبانبار صفوی کهک مربوط به دوره صفوی است و در کهک، خیابان ملا صدرا، بالاتر از کوچه ملاصدرا ۹، جنب مسجد جامع واقع شده و این اثر در تاریخ ۱۱ دی ۱۳۸۰ با شمارهٔ ثبت ۴۶۳۴ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
آبانبار، کنار قبرستان قدیمی و متروک کهک و کنار مسجد جامع و قدیمی کهک قرار دارد.
قلعه سنگی کی کویه
قلعه سنگی کی کویه به شماره ثبت ۷۰۴۶ ، یکی از آثار ملی ثبت شده ایران، در استان قم و شهرستان کهک واقع شده است تاریخ ثبت این اثر ملی: ۱۳۸۱/۱۱/۱۲ و قدمت آن پس از اسلامی می باشد. نشانی: استان قم، شهرستان کهک غرب روستای سیرو .
چهارتاقی کرمجگان
یکی از سازههای چهارتاقی ایران که هنوز هم پابرجاست، در کهک، در استان قم، جای دارد و به آن «چهارتاقی کرمجگان» میگویند
قم با تمدنی چند هزارساله، یکی از نخستین سکونتگاههای انسان در فلات ایران بوده است. تاریخی کهن پیوند دارد.
در دامنههای شمالی کهک روستایی به نام کرمجگان دیده میشود که نشانهها و یادمانهای تاریخیاش همپای کهک است. در آنجا سکونتگاههایی یافتهاند که از آنِ انسانهای پیش ازتاریخ است و به چند هزار سال پیش بازمیگردد. از کهک تا دهکدهی کهن کرمجگان، چیزی نزدیک به 10 کیلومتر راه است. در شمال باختری روستا، در جایی که گورستانی کهن نمایان است، چهارتاقی کرمجگان دیده میشود. این سازه بازمانده از دورهی ساسانیان است و دیرینگیای دستِ کم دوهزارساله دارد. باستانشناسان چهارتاقی گرمجگان را با چهارتاقی نامدار نیاسر سنجیدهاند و همانندیهایی میان این دو یافتهاند.
کوشک در بر ویریچ
کوشک دربر نمونهای از خانهباغهای تاریخی قم به شمار میرود که قدمت آن به دوره قاجار میرسد.
کوشک دربر در بخش کهک واقع شده که این بخش دارای آب و هوایی معتدل و به عنوان قطب گردشگری استان مطرح است و با تبدیل این کوشک به واحد بومگردی، ظرفیت اقامتی این بخش افزایش پیدا خواهد کرد.
امام زاده نور علی کرمجگان
بقعه امامزاده نورعلی (ع) در بخش کهک شهرستان قم و در روستای سرسبز و خوش آب و هوای کرمجگان واقع شده است. روستای کرمجگان در فاصله 45 کیلومتری جنوب شهر قم قرار ، احمد ابوعلی فرزند امامزاده نورعلی(ع) که به صاحب الخال مشهور و در دستگاه اطروش از موقعیت ممتازی برخوردار بود جذب گردشگران به این امامزاده جاذبه های طبیعی روستای کرمجگان است. کرمجگان روستايي با طبيعت بکر در ارتفاعات قرار دارد. چند قله دو تا سه هزار متري اين روستا را احاطه کرده که ارتفاع زياد از سطح دريا و احاطه شدن توسط کوهها و آبهاي زير زميني فراوان باعث سرسبزي و خوش آب و هوايي اين منطقه شده است.
رصد خانه ویریچ
کهک ویریچدر روستای در شهرستان کهک در ارتفاعات کوههای جنوب رصد خانه ای، در ۱۵ کیلومتری شهر ستان در نزدیکیهای روستای فُردو. این رصدخانه فعالیت دارد. این مرکز نجومی مدرن توسط آیتالله العظمی سیستاتی مرجع بزرگ شیعیان جهان تأسیس شد.
حمام روستای قبادبزن
ساختار اصلی بنا از سنگلاشه و پوششها از نوع “کاربندی”، “گهوارهای”، “کژاوه” و “کلنبو” با استفاده از آجر اجرا شده است که در سالهای اخیر آسیبهایی متوجه بنا شده که شاخصترین آنها مربوط به بام و برخی از پوششهاست.
امام زاده اسماعیل
آستان مقدس امامزاده شاهزاده اسماعیل قم در دامنه ارتفاعات روستای بیدقان بخش کهک واقع شده است. این بقعه در فاصله تقریبی 51 کیلومتری جنوب شرقی شهر قم قرار دارد که زیارتگاه سه تن از امامزادگان به اسامی شاهزاده اسماعیل و فرزندش حمزه از نوادگان علی ابن جعفر(ع) و شاهزاده محمد از نوادگان امام کاظم(ع) است.