مؤسس و رئیس هیأت امنای مؤسسه موضوعشناسی احکام فقهی گفت: روز اول سال شمسی یعنی همان نوروز است، در روایتهای اهل بیت(ع) نام نوروز آمده و جایگاه آن مشخص شده، نوروز در فقه و فتوای علما و مراجع تقلید ما آمده و برای آن نیز اعمال و مستحباتی ذکر شده است.
به گزارش روابطعمومی ادارهکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان قم؛ حجتالاسلاموالمسلمین محمدحسین فلاحزاده در نشست تخصصی «تفسیر نوروز در نزد مراجع عظام شیعه» که در محل «گنجینه آثار مراجع» شهر قم برگزار شد، اظهار کرد: روز اول سال شمسی یعنی همان نوروز است، در روایتهای اهل بیت عصمت و طهارت(ع) نام نوروز آمده و جایگاه آن مشخص شده، نوروز در فقه و فتوای علما و مراجع تقلید ما آمده و برای آن نیز اعمال و مستحباتی ذکر شده است.
مؤسس و رئیس هیأت امنای مؤسسه موضوع شناسی احکام فقهی خاطرنشان کرد: نوروز آغاز سال شمسی و آغاز یک زمان است و برای شناخت اهمیت آن نیازمند این هستیم که وقت و مسائل فقهی مربوط به آن را بشناسیم.
فلاحزاده تصریح کرد: همه اعمال و مناسک ما براساس زمانهایی است که با طلوع و غروب خورشید یا رویت هلال انجام می پذیرد، اعمال عبادی ما گاهی بر اساس روز است و گاهی براساس طلوع و غروب خورشید است، گاهی نیز بر اساس ماه خاصی است، مثل روزه ماه مبارک رمضان، گاهی هم عملی براساس هفته تنظیم میشود مانند اعمال شب و روز جمعه.
او گفت: برخی از اعمال نیز مثل حج در ماههای مشخصی است یا مانند خود ماه رمضان که آغاز و پایانی دارد و افضل شهور است؛ البته همه زمانها و همه زمینها مال خداست؛ اما خداوند گاهی مکانی را برای خودش قرار داده و آن بیتالله است و گاهی نیز ماه خاصی را برای خودش قرار داده که آن شهرالله است، باید توجه کنیم؛ این اضافه، اضافه تشریفی است؛ یعنی شرافت خاصی دارد.
مؤسس موزه دین و زندگی اظهار کرد: همواره اعمال عبادی و مناسک شرعی ما براساس زمان تنظیم می شود که آغاز و پایانی دارد که حاکی از نظم تکوین است؛ لذا باید گفت شناخت وقت خیلی مهم است، مانند حج که زمان مشخصی دارد؛ لذا باید زمان را شناخت و احکام شرعی را با دقت و در زمان مشخص خودش انجام داد.
این کارشناس مذهبی گفت: نوروز آغاز یک وقت معینی به نام سال خورشیدی است، ما یک سال عبادی، یک سال تقویمی و یک سال مالی داریم؛ طبق روایت، آغاز سال عبادی اول ماه مبارک رمضان است، سال تقویمی نیز به دو صورت سال شمسی و سال قمری است که هر دو مبنای آن هجرت نبی مکرم اسلام(ص) از مکه به مدینه است.
او با بیان این که یکی از چیزهایی که تعیین وقت میکند و تکلیف بر دوش ما میآورد، روز اول سال شمسی یعنی همان نوروز است، در روایتهای اهل بیت عصمت و طهارت(ع) نام نوروز آمده و جایگاه آن مشخص شده است، نوروز در فقه و فتوای علما و مراجع تقلید ما آمده و برای آن نیز اعمال و مستحباتی ذکر شده است.
مؤسس موزه دین و زندگی اضافه کرد: اگر مراجع تقلید و علمای ما نوروز را قبول نداشتند، نمیگفتند که روزه گرفتن در آن مستحب است و تصریح نمیکردند که چهار رکعت نماز در این روز مستحب است؛ نوروز صرفاً آغاز تاریخ سال شمسی نیست؛ بلکه نشاندهنده هجرت پیامبر گرامی اسلام(ص) از مکه به مدینه است.
فلاحزاده با اشاره به روایتی از امام صادق(ع) در اهمیت نوروز گفت: معلی ابن خنیس از امام صادق(ع)، روایتی را نقل کرده که در آن ضمن بزرگداشت نوروز، وقایع مختلف تاریخی بر نوروز منطبق شده است.
نشست تخصصی «تفسیر نوروز در نزد مراجع عظام شیعه» توسط ادارهکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان قم برگزار شد.
گفتنی است، این نشست تخصصی به صورت زنده از طریق تارنمای (سایت) آپارات نیز پخش شد.
در نشست مذکور حمیدرضا جعفری مديرکل امور رفاهی زائرين استانداری قم، حجتالاسلاموالمسلمین عباسعلی باباگلزاده سرپرست و مجید ستایش و مهدی خراسانی معاونان و جمعی از کارشناسان ادارهکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان قم و سرهنگ فرامرز بازگیر فرمانده یگان حفاظت میراثفرهنگی استان قم نیز حضور داشتند.
بر اساس این گزارش، در ابتدای این نشست تخصصی، شرکتکنندگان با حضور در بیت امام خمینی(ره) بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران که مقابل «گنجینه آثار مراجع» قرار دارد، حضور یافتند و ضمن بازدید از این خانه، بار دیگر با آرمانهای امام راحل(ره) تجدید میثاق کردند.
حجتالاسلاموالمسلمین حسن مظفری مسئول بیت امام خمینی(ره) در این بازدید توضیحاتی درباره بیت امام راحل(ره) در قم ارائه داد.
بیت امام خمینی(ره) در شهر قم، محله یخچالقاضی، خیابان معلم، جنب میدان روحالله قرار دارد که این بنای تاریخی، با حدود یک قرن قدمت در سال ۱۳۷۵ هجری خورشیدی با شماره ۱۷۴۵ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید و «گنجینه آثار مراجع» نیز روبروی این بیت قرار دارد.
2/