همزمان با هفته میراثفرهنگی و در نخستین سالگرد عروج شهید جمهور آیتالله سید ابراهیم رئیسی و شهدای خدمت؛ سرپرست ادارهکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان قم به همراه تعدادی از مدیران شهری از طرح ساماندهی و مرمت سرای ملا حسین و مجموعه میدان و بازار کهنه شهر قم به منظور بررسی و تعیین تکلیف این طرح بازدید به عمل آوردند.
به گزارش روابطعمومی ادارهکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان قم؛ همزمان با هفته میراثفرهنگی و در نخستین سالگرد عروج شهید جمهور آیتالله سید ابراهیم رئیسی و شهدای خدمت؛ حجتالاسلاموالمسلمین عباسعلی باباگلزاده به همراه تعدادی از مدیران شهری روز سهشنبه 30 اردیبهشت 1404 از طرح ساماندهی و مرمت سرای ملا حسین و مجموعه میدان و بازار کهنه شهر قم به منظور بررسی و تعیین تکلیف این طرح بازدید به عمل آوردند.
این طرح از مجموعه اعتبار هزینهشده به مبلغ 8 میلیارد تومان در مصوبه سفر رئیسجمهوری شهید آیتالله سیدابراهیم رئیسی به استان قم در دو فاز با طرح مرمت مطالعات دانشگاه علم و صنعت ایران (تهران) و با مشارکت ادارهکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان قم انجام شده است.
محور تاریخیگردشگری میدان کهنه یکی از غنیترین محورهایی است که آثار تاریخی بسیاری از جمله مسجد جامع، مدرسه جهانگیر خان، سردر مدرسه غیاثیه، سرای ملا حسین و امامزاده حمزه(ع) در این محور تاریخیگردشگری قرار دارند.
در این بازدید مهدی نصر اصفهانی معاون صنایعدستی و هنرهای سنتی، مهدی صمدی جانشین معاونت میراثفرهنگی و تعدادی از مدیران و کارشناسان اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان قم، محمدحسین علیاکبری مدیر منطقه یک شهرداری قم، نرجس نیازمند عضو شورای اسلامی شهر قم و … حضور داشتند.
سرای ملا حسین از آثار دوره قاجار است که یکم آذر سال ۱۳۸۸ با شماره ۲۷۸۰۲ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید و در شهر قم، محله پامنار، خیابان آیتالله طالقانی (آذر)، کوچه شماره ۷۳، در نزدیکی میدان کهنه و بازار کهنه (از دیگر آثار تاریخی قم) قرار دارد.
سرای ملا حسین از اهمیت اقتصادی و تجاری خاصی برخوردار است و یکی از جاذبههای تاریخی و گردشگری این شهر محسوب میشود و شامل سَردَر ورودی، دالان ورودی، حیاط، حُجرِههای متعدد، اِیوان و اِصطَبل است.
بازار کهنه نیز با عمر بیش از ۶۰۰ سال، قدمت آن به دوران صفویه و قاجاریه باز میگردد که کارگاههای صنایعدستی از جمله سَرّاجی (زینسازی)، خَراطی (چوبتراشی)، نجاری، کاشیکاری، آهنگری، آبکاری و سفیدکاری مِس، رنگرزی سنتی، گیوهدوزی، منبتکاری و … را در خود جای داده است. این بازار در سال ۱۳۷۶ با شماره ۱۹۳۷ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید. همچنین منار مسجد میدان کهنه با قدمت دوران سلجوقی و قاجار در سال ۱۳۸۰ با شماره ۴۴۱۹ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
همچنین سَردَر و منارههای مدرسه غیاثیه نزدیک میدان کهنه شهر قم، تنها بخش بازمانده از مدرسه عظیمی است که در دوره سلجوقیان دارای شهرت بسیار بوده است. سازه اصلی این بنا از آجر با تزیینات گچی و تلفیق آجر و کاشی در منارههاست، سَردَر به بلندی ۱۲ متر و دهانه و پهنای ۷ در ۴ متر بنا شده و این اثر تاریخی در سال ۱۳۷۷ با شماره ۲۱۲۹ در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.
2/