مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان قم گفت: حریمهای اثر طبیعی کوه نمک و تپه تاریخی قلیدرویش این استان توسط وزارت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی مورد تصویب قرار گرفت.
بهگزارش روابطعمومی ادارهکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان قم، علیرضا ارجمندی اظهار کرد: اثر طبیعی کوه نمک واقع در بخش مرکزی است که هر ساله تعداد بسیاری از گردشگران آثار طبیعی را به سمت خود میکشاند.
مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان قم افزود: این اثر یکی از آثار شاخص طبیعی ایران است و دریاچهای بالای کوه قرار دارد که قندیلهای نمکی در فصلهای گوناگون سال در آن شکل میگیرد و با توجه به این که پهنه طبیعی خاصی بود، حریم آن در ادارهکل ثبت حریمِ وزارت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی مورد تصویب قرار گرفت.
او خاطرنشان کرد: عرصه کوه نمک حدود ۹۰۰ هکتار و حریم ثبت شده برای آن در حدود ۶ هزار و ۶۶۵ هکتار است.
لازم به ذکر است، کوه نمک قم در ۱۵ کیلومتری جاده قم به سمت شهر جعفریه (شهرستان جعفرآباد) قرار گرفته است و از جمله جاذبههای طبیعی استان قم به شمار میرود.
- ثبت حریم تپه تاریخی قلیدرویش
همچنین ارجمندی درباره ثبت حریم جدید برای تپه تاریخی قلیدرویش شهر قم اظهار کرد: این تپه پیش از این حریم داشت؛ ولی مورد بازنگری قرار گرفت.
او اضافه کرد: این بازنگری بر اساس گمانهزنیهای انجام شده و مدارک مستند علمی صورت گرفت و پیش از این، منطقه تاریخی تپه قلیدرویش عرصه و حریم بزرگی داشت؛ اما منطبق بر گمانهزنی نبود.
او تصریح کرد: حریم جدید و بازنگری شده برای تپه قلیدرویش منطبق بر آثار باستانشناسی و گمانهزنیهای انجام شده و دقیق است.
مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان قم افزود: مساحت حریم تصویب شده برای تپه قلیدرویش حدود ۱۶ هکتار است.
او یادآور شد: زمانی که برای آثار طبیعی و تاریخی عرصه و حریم تأیید میشود، ضابطهای قانونی برای حمایت از آنها ایجاد میشود که همه اشخاص حقیقی و حقوقی ملزم به رعایت این ضوابط هستند.
او افزود: این ضوابط و حریم تعریف شده، از طرف وزارتخانه میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی به استانداری قم و ادارات مرتبط ارسال میشود و هر دستگاه یا شخص حقیقی که از آن ضوابط تخطی کند، تخلف از قانون است و مشمول مجازات و برخورد از طریق قوانین حقوقی میشود.
مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان قم اظهار کرد: ثبت حریم برای آثار طبیعی و تاریخی بیشتر جنبه حفاظتی و صیانت از این آثار را دارد.
گفتنی است، محوطه تاریخی قُلیدرویش با حدود هفت هزار سال قدمت در حاشیه جنوبی شهر قم در بلوار خلیج فارس (کیلومتر نخست جاده قدیم قم – کاشان) در بخش مرکزی شهرستان قم و منطقه ۵ شهرداری قم واقع شده و ۲۳ شهریور سال ۱۳۸۲ هجری خورشیدی با شماره ثبت ۱۰۱۷۳ به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
وسعت این محوطه بیش از ۱۰۰ هکتار بوده که امروزه حدود ۳۰ هکتار آن، به شکل مسطح بر جای مانده است. ارتفاع محوطه در ابتدا حدود ۲۰ متر در ضلع جنوبی و ۱۰ متر در ضلع شمالی بوده که اکنون فقط پنج متر از ضخامت لایههای فرهنگی، در بخش جنوبشرقی بالاتر از سطح زمینهای اطراف بر جای مانده است.
کاوشهای باستانشناسی در تپه تاریخی قلیدرویش نشانگر نشیمنگاهی در منطقه قم مربوط به هزاره چهارم پیش از میلاد است. تاکنون هفت فصل کاوش در محوطه قلیدرویش صورت گرفته و در این کاوشها از متخصصان علوم گوناگونی همچون استخوانشناس، گیاهشناس، زمینشناس و نقشهبردار استفاده شده است.
لازم به ذکر است، در استان قم ۷۶ حریم مصوب برای آثار طبیعی و تاریخی وجود دارد و پیگیری برای ثبت ۲۲ حریم دیگر در دست انجام است.
استان قم دارای سه شهرستان قم، جعفرآباد و کَهَک و ۶ شهر قم، جعفریه، کهک، سَلَفچِگان، دستجِرد و قنوات است.
ادارهکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان قم در بلوار ۱۵ خرداد، کوچه ۷.۱ قرار دارد. نشانی کانال آن در پیامرسانان ایتا https://eitaa.com/mirase_karime و نشانی اینترنتی این ادارهکل https://qom.mcth.ir و تلفن تماس آن ۳۷۶۰۳۴۲۶ با پیششماره ۰۲۵ است.
نشانی اینترنتی خبرگزاری میراث آریا (استان قم) https://www.chtn.ir/service/provinces/qom است.
۲/