مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان قم گفت: خوشبختانه استان قم ظرفیتهای غنی میراثی زیادی در خودش جای داده است.
بهگزارش میراثآریا بهنقل از روابطعمومی ادارهکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان قم؛ علیرضا ارجمندی در نشست تخصصی «مدیریت بحران و تابآوری بناهای تاریخی با تأکید بر کاروانسراهای ثبت جهانی» در کاروانسرای دِیرِ گَچین قم افزود: متأسفانه آن جور که باید و شاید از میراثفرهنگی نه قدرشناسی میشود و نه اهتمام لازم هست؛ از اینرو ضرورت دارد که همه در ارتقای آن کوشش کنیم.
مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان قم عنوان کرد: آثار میراثی استان که خیلیها هم پراکنده است و بحث بافت تاریخی که در شهر قم هست، برای بهرهبرداری بخش خصوصی در حال آماده شدن است.
او افزود: وزارت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی رویکرد بسیار خوبی برای حفظ این بناها، برای خدماترسانی، احیاء و تأثیرگذاری بر فرهنگ و احیای هویت پیشینی، میراثی، ایرانی و اسلامی ما دارد و قرار است، این بناها را در اختیار بخش خصوصی با ضوابط و مقررات قرار بدهد.
او خاطرنشان کرد: به دنبال این هستیم، حداقل 15 کاروانسرا و اثر تاریخی را به زودی با همکاری و حمایت صندوق حفظ احیاء فراخوان داده و در اختیار بخش خصوصی بگذاریم.
مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان قم با بیان این که حرم مطهر حضرت فاطمه معصومه(س) نگین شهر قم است، تصریح کرد: استان قم علاوه بر گردشگری زیارت، ظرفیتهای میراثی بسیار خوبی دارد.
ارجمندی اظهار کرد: کل آثار میراثی که تا سال 1402 شناسایی شده، 574 اثر بوده است که میراثغیرمنقول 383، میراثمنقول 74، میراثناملموس 59 و میراثطبیعی 31 مورد بوده است.
او گفت: در سال 1402 تعداد پروندههایی که برای ثبت میراثغیرمنقول آماده شده 12 عدد بوده که پنج پرونده از این تعداد ثبت شده و هفت پرونده مانده است که به تدریج مطرح میشود و انشاءالله ثبت خواهند شد.
او ادامه داد: همچنین کل تعداد پروندههایی که در میراثمنقول آماده و به وزارت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی برای ثبت ارائه شده، 18 مورد بوده که 15 مورد آن ثبت شده است.
ارجمندی با تأکید بر ضرورت معرفی آثار میراثی استان قم به عموم مردم افزود: تعداد پروندههایِ آماده شده در میراثطبیعی در سال 1402، نیز 6 مورد بوده که پنج مورد آن از جمله تالاب مُره ثبت شده و در حوزه میراثناملموس نیز چهار پرونده تشکیل شده که دو مورد آن در سال قبل به ثبت رسیده است.
مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان قم خاطرنشان کرد: در سال گذشته کاروانسرای دیر گچین به عنوان نخستین اثر جهانی استان قم به ثبت رسید.
او گفت: بر اساس کاوشهایی که در استان قم صورت گرفته است، شهر قم قدمت هفت هزار ساله دارد که شواهد موجود در تپه قلیدرویش نشان میدهد که قم یک شهر بزرگ تاریخی است.
ارجمندی کوه نمک، کوه دوبرادران، درخت سروآفرین با قدمت 1200 سال و درخت آمِره با قدمت 800 سال را از دیگر آثار میراثی این استان برشمرد.
او بیان کرد: درخصوص میراثناملموس نیز 59 عنصر ثبتشده مانند مهارتهای شالیبافی و چوببازی و نحوه پخت آبگوشت بزباش داریم که پنج عنصرش مربوط به ایل کَلَهکوه است.
این نشست با همکاری ادارهکل پایگاههای میراثملی و جهانی معاونت میراثفرهنگی وزارت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی و ادارهکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان قم برگزار شد.
این برنامه با حضور حجتالاسلام سید اسماعیل حسینی مقدم سرپرست معاونت اجتماعی، فرهنگی و زیارت استانداری قم، اکبر حاجیابراهیمزرگر پیشکسوت میراثفرهنگی و استاد دانشگاه، معاونان و کارشناسان ادارهکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان قم، تعدادی از مسئولان استان و فعالان حوزه میراثفرهنگی برگزار شد.
۲۶ شهریور 1402 در چهل و پنجمین نشست کمیته میراث جهانی یونسکو، پرونده «کاروانسرای ایرانی» به عنوان بیست و هفتمین اثر تاریخی و طبیعی ایران ثبت جهانی شد. در این پرونده ۵۴ کاروانسرای ایران از جمله کاروانسرای دیر گچین استان قم ثبت شدهاند.
کارونسرای دیر گچین استان قم با بیش از 2 هزار سال قدمت که «مادر کاروانسراهای ایران» نامیده میشود، یکم مهر سال ۱۳۸۲ با شماره ثبت ۱۰۴۰۸ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده، این کاروانسرا در بخش مرکزی شهرستان قم در کیلومتر 68 آزادراه قم ـ گرمسار واقع شده است.
ادارهکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان قم در بلوار ۱۵ خرداد، کوچه ۷.۱ قرار دارد. نشانی کانال آن در پیامرسانان ایتا https://eitaa.com/mirase_karime و نشانی اینترنتی این ادارهکل https://qom.mcth.ir و تلفن تماس آن ۳۷۶۰۳۴۲۶ با پیششماره ۰۲۵ است.
نشانی اینترنتی خبرگزاری میراث آریا (استان قم) https://www.chtn.ir/service/provinces/qom است.
۲/