توجه ویژه دولت به گردشگری همچنین ضرورت نگاه ویژه به توریسم مذهبی در استان قم موضوعی است که در میزگردی تخصصی در ایرنا با حضور مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری و معاونین بررسی شد.
به گزارش اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری قم، قرار داشتن بارگاه مقدس حضرت معصومه (س) و مسجد مقدس جمکران در قم، این استان را به عنوان یکی از قطب های زیارتی کشور مطرح کرده است که این امر لزوم توجه بیش از پیش به تامین هر چه بهتر زیرساخت های پذیرش زائران را ملموس تر می کند.
استان قم سالانه نزدیک به 20 میلیون مسافر را پذیراست و از این رو توجه به توسعه زیرساخت های خدمات رسانی به زائران کریمه اهل بیت (س) اهمیتی فراوان دارد.
اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان قم وظیفه پذیرایی مناسب از زائران کریمه اهل بیت، معرفی آثار تاریخی استان قم برای پذیرش گردشگران ، حمایت از هنرمندان و سرمایه گذاران صنایع دستی و جلب سرمایه گذاری در احداث اماکن توریستی و هم چنین هتل سازان بخش خصوصی و نیز حراست و حفاظت از آثار تاریخی استان را بر عهده دارد.
خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا) همزمان با هفته دولت در چارچوب میزگردی با حضور «عیسی رضایی» مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان قم هم چنین «عمار کاوسی» معاون میراث فرهنگی و «مهدی اشکوری» سرپرست معاونت گردشگری آن اداره کل عملکرد دوساله دولت تدبیر و امید را در حوزه گردشگری، صنایع دستی و میراث فرهنگی بررسی کرد.
** تغییر نگاه نسبت به گردشگری قم در دولت دکتر روحانی
مدیرکل میراث فرهنگی،صنایع دستی و گردشگری استان قم در این میزگرد بیان داشت: در دولت دکتر روحانی اولین کاری که انجام شد تغییر نگاه نسبت به گردشگری به خصوص در استان قم بود و در حقیقت گردشگری یک امر فرابخشی است.
رضایی ادامه داد: این گونه نیست که تنها یک سازمان بتواند گردشگری را رونق و رشد دهد و به منظور آماده کردن زیرساخت ها برای گردشگری خوب نزدیک به 28 دستگاه درگیر خواهند بود.
وی تاکید کرد: یکی از مهمترین کارها آن بود که نگاه ها را از بخشی بودن در موضوع گردشگری تغییر دهیم که گردشگری استان یک موضوع فرابخشی بوده و محدود به یک اداره نیست لذا اگر شهرداری، شورای شهر و استانداری به عنوان راس هرم همه ادارات با ما همکاری نکنند هدف مسوولان استانی و کشوری در گردشگری محقق نمی شود.
وی تصریح کرد: در اسناد فرادستی با توجه به مطالعاتی که در سطح استان اتفاق افتاده است در برنامه چهارم و پنجم و سند آمایش استان، محور توسعه استان قم گردشگری زیارتی به شمار رفته است اما عملا این طور نیست که در توزیع و تقسیم اعتبارات این موضوع مد نظر قرار گیرد و اگر قرار است گردشگری زیارتی در استان توسعه یابد باید زیرساخت های لازم مهیا شود.
مدیرکل میراث فرهنگی،صنایع دستی و گردشگری استان قم ابراز داشت: آن چه در دولت یازدهم اتفاق افتاد آن بود که نگاه مسوولان ارشد استان به گردشگری تغییر بسیاری پیدا کرد و توسعه گردشگری زیارتی از تاکیدات مسوولان ارشد استان چون استاندار قم است.
وی یادآور شد: نسبت به گذشته جایگاه سازمانی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری قم بسیار تغییر یافته است این در حالی بود که در جایگاه این اداره کل در دولت قبل اتفاقات زیادی افتاده بود.
** افزایش بودجه میراث فرهنگی و گردشگری قم در دولت تدبیر و امید
رضایی در ادامه به افزایش بودجه میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری قم در دولت تدبیر و امید اشاره کرد و افزود: علیرغم کمکهای مالی دولت یازدهم در تخصیص اعتبارات برای سه حوزه میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری نسبت به سال های قبل وضعیت بسیار بهتری داریم و در حالی که در سال 91 در دولت دهم حدود کمتر از 500 میلیون تومان اعتبار ملی برای پروژه های عمرانی استانی داشتیم در سال 92 این بودجه به حدود دو میلیارد و 600 میلیون تومان و در سال 93 به دو میلیارد و 888 میلیون توان افزایش یافته است که این امر تغییر نگاه سازمان در اعتبارات استانی و ملی را نشان می دهد.
وی بیان داشت: در بودجه استانی نیز در سال 92 نزدیک به 260 میلیون تومان اعتبار برای پروژه ها داشتیم که این اعتبار در سال 93 به 565 میلیون تومان افزایش یافت.
**نگاه دولت به گردشگری زیارتی مثبت بوده است
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان قم در ادامه ابراز داشت: نگاه دولت تدبیر و امید به توسعه گردشگری به خصوص گردشگری زیارتی در کشور بسیار مثبت بوده است و دولت علیرغم همه تنگناهایی که داشته است اعتبارات خوبی در دو سال گذشته تخصیص داده است.
وی یادآور شد: بعد از توافق هسته ای گرایش توریست های خارجی و مسافران خارجی به خصوص مردم حوزه خلیح فارس برای سفر به ایران نسبت به سال های قبل بیشتر شده و افزایش زائر خارجی را از کشورهایی چون بحرین، کویت، عربستان و عراق شاهد هستیم.
رضایی یادآور شد: یکی از اقدامات دولت یازدهم ساماندهی زائران خارجی به خصوص عراقی ها بوده است که در استانداری قم نیز جلسات متعددی در این زمینه وجود داشته است که نهایتا مسوولیت امر در سطح استان به عهده اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری واگذار شد و از این رو یک شرکت مسافری را برای ساماندهی زائران عراقی در ترمینال مسافربری قم مامور کرده ایم.
** توجه ویژه دولت به بحث عدم ماندگاری زائران در قم
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری قم در ادامه بیان داشت: به دلیل شرایط جوی قم ماندگاری مسافر در این استان نسبت به سایر نقاط کشور کمتر است لازم است علاوه بر این که نیازهای اقامتی زائران در این زمینه را برطرف کنیم ماندگاری آن ها با برنامه هایی افزایش یابد که از جمله این برنامه ها می تواند ایجاد مجتمع های تفریحی توریستی در سطح استان باشد.
وی ادامه داد: احداث پارک بزرگ آبی قم تا پایان سال جاری پایان خواهد یافت و برای احداث آن هفت و نیم میلیارد تومان تسهیلات به سرمایه گذار این پروژه اعطا کرده ایم.
وی بیان داشت: 23 مجتمع تفریحی توریستی اکنون به صورت نیمه کاره در استان وجود دارند که با انجام حمایت های لازم از آن ها همه ظرف چند سال آینده به بهره برداری می رسند.
** افزایش تخت های مسافر و ایجاد اشتغال پایدار در استان قم
رضایی در ادامه با اشاره به این که استان قم در برنامه ششم توسعه که از سال 95 شروع می شود موظف هستیم 9 هزار تخت استان را به 20 هزار تخت پذیرش مسافر برساند گفت:در سال 92نزدیک به 1500 اشتغال پایدار را در سطح استان در حوزه گردشگری و صنایع دستی ایجاد کردیم و در سال 93 هزار و 680 اشتغال پایدار در این حوزه ایجاد کرده ایم که اشتغال وابسته نیز بیشتر خواهد بود.
وی اظهار داشت: در حوزه صنایع دستی نیز ضمن آن که آموزش هزار و 600 نفر در قالب مهارت آموزی برای ورود به بازار کار را داشتیم تسهیلاتی نزدیک به یک میلیارد و 300 میلیون تومان با نرخ سود چهار درصد از محل صندوق کارآفرینی امید به متقاضیان پرداخت شده است و امسال نیز در برنامه داریم تا در قالب تفاهم نامه با صندوق کارآفرینی امید و سازمان میراث فرهنگی به هنرمندان بخش صنایع دستی تسهیلات اعطا کنیم.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری قم افزود: ظرف دو سال گذشته سه هزار تخت در استان افزایش پیدا کرده است که همه این ها شامل ساخت هتل نبوده است و به منازل مسکونی که قابلیت بهره برداری برای اسکان داشتند مجوز کار دادیم و در دو سال گذشته به صورت میانگین در طول هر سال بهره برداری از 10 هتل را داشته ایم.
** ضرورت ایجاد بازارچه صنایع دستی در قم
رضایی در ادامه با اشاره به این که یکی از مشکلات استان قم نبود یک بازارچه صنایع دستی ثابت است گفت: تاکنون نتوانسته ایم این مشکل را به صورت ریشه ای حل کنیم و گرچه بازارچه فصلی داشته ایم اما بازارچه ثابت نداشته ایم و یکی از پیشنهادات ما احیای بازار کهنه قم است که می تواند کمک زیادی برای رونق صنایع دستی باشد.
وی ادامه داد: اکنون تنها یک سوم مشاغل بازار کهنه قم به صنایع دستی اختصاص دارد این در حالی است که باید انتقال مشاغل مزاحم از بازار کهنه به مناطق دیگر را با همکاری شهرداری و شورای شهر داشته باشیم چرا که اشتغال در صنایع دستی ارزان تر و پایدار تر است.
** مردم باید نسبت به حفاظت از آثار تاریخی حساسیت داشته باشند
در ادامه این میزگرد عمار کاوسی معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری قم ابراز داشت: 350 اثر ثبت شده تاریخی در استان قم وجود دارند که مهم ترین آن ها بارگاه حضرت معصومه(س)، کاروانسرای دیرگچین، مقابر گنبد سبز، بازار قم، مسجد جامع و تپه های قلی درویش و صرم هستند.
وی تصریح کرد: با توجه به مشکلاتی که در بودجه خود داریم نمی توانیم برای هر کدام از آثار تاریخی استان نگهبانی مجزا بگذاریم اما باید به گونه ای فرهنگ سازی شود که خود مردم حافظ آثار تاریخی باشند و نسبت به حفظ آثار حساسیت به خرج دهند.
وی بیان داشت: برای برخی تپه های تاریخی قم حفاظ کشیده ایم و برای آثار تاریخی بیرون شهر نیز تابلو ثبت اثر ثبت قرار داده ایم هم چنین یگان حفاظت اداره کل نیز در حد مقدور گشت زنی های خود را دارد و پاسگاه های انتظامی هم آثار را تحت نظر خود دارند.
کاوسی افزود: میزان اعتباراتی که به میراث فرهنگی تخصیص داده می شود در برابر حجم آثار باید بیشتر شود در بودجه استانی و ملی باید شاهد افزایش بودجه باشیم این در حالی است که گزینه فرهنگ سازی جزء وظایف همه نهادهای دولتی به خصوص رسانه های عمومی و صدا و سیما است که برای فرهنگ سازی و آشنایی مردم با مقوله میراث فرهنگی اقدام کنند.
** با احداث 39 هتل در قم 15 هزار شغل ایجاد می شود
مهدی اشکوری معاون گردشگری اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری قم نیز در میزگرد عنوان کرد:برای اشغال هتل های قم متقاضیان بالایی داریم و حجم تقاضا به گونه ای است که در اکثر اوقات سال 100 درصد هتل ها در سطح اشغال است و سرمایه گذاران زیادی برای تاسیسات گردشگری چون هتل و مهمانپذیر در قم وجود دارد.
وی ادامه داد:صندوق توسعه ملی با نرخ 16 درصد به متقاضیان ساخت هتل در قم تسهیلات می دهد و تلاش می کنیم با سرمایه گذاران همکاری لازم را برای استفاده از آن تسهیلات داشته باشیم.
وی با اشاره به این که هم اکنون 39 هتل در قم در حال ساخت هستند و برای راه اندازی به 200 تا 300 میلیارد تومان تسهیلات نیاز دارند گفت: با راه اندازی این هتل ها 15 هزار شغل در استان ایجاد می شود.
** توسعه گردشگری از اولویت های استان به شمار می رود
اشکوری در ادامه با اشاره به این که ایجاد مجتمع های گردشگری نیازمند حجم سرمایه گذاری بالایی هستند بیان داشت: میزان اشتغال زایی مجتمع های گردشگری بیشتر از هتل و واحد های اقامتی است و از این رو توسعه گردشگری از اولویت های استان به شمار می رود و امیدواریم با حمایت بانک ها و سایر دستگاه ها بتوانیم سرمایه گذاری در گردشگری را بیشتر کنیم.
وی یادآور شد: هم اکنون حدود 70 تاسیسات گردشگری در قم وجود دارد که شامل 40 عدد واحدهای اقامتی و 30 عدد مجتمع های گردشگری و پذیرایی شهری و بین شهری می شوند.
** تپه قلی درویش می تواند به سایت موزه تبدیل شود
عمار کاوسی در ادامه با اشاره به روند کار مرمت آثار تاریخی گفت: آثارهر ساله بررسی می شوند و از نظر وضعیت استحکام درجه بندی آن ها صورت می گیرد و مرمت بناهایی که در معرض خطر بیشتری هستند را در اولویت قرار می دهیم.
وی تاکید کرد: آثار تاریخی از نظر ما در یک شان و مرتبه هستند اما آثاری که وضعیت خوبی از نظر استحکام نداشته و امکان ریزش آن ها وجود داشته باشند را در اولویت قرار می دهیم گرچه به دلیل مشکلات مالی در حد رفع خطر در مرمت بناها وارد می شویم.
وی یادآور شد: مرمت های سالانه و کاوش های باستان شناسی کار ویژه ای هستند که اعتبار بالایی می خواهند و از این رو اداره کل میراث فرهنگی نیازمند درآمد زایی است و تپه ای مانند قلی درویش که سابقه چند هزار ساله دارد می تواند به یک سایت موزه تبدیل شود.
** رشد دو نیم برابری ورود گردشگر خارجی پس از انجام مذاکرات
اشکوری در ادامه تاکید کرد: پس از انجام مذاکرات ایران و غرب که در دولت جدید شیوه جدیدی یافت نظر مردم دنیا نسبت به ایران تغییر پیدا کرد و شاهد رشد دو و نیم برابری ورود گردشگر و رونق خوب در بازار گردشگری بودیم که قم هم از این امر مستثنی نبود.
وی افزود: اگر تقاضا برای ورود گردشگر به ایران زیاد شود سرمایه گذار مایل به سرمایه گذاری بیشتری می شود و سپس چرخ اقتصادی و صنایع دستی رونق پیدا می کند.
منبع: ایرنا
Source: 1